Ženske so lahko s seksi oblačili videti bolj inteligentne, kot bi bile sicer, v najnovejši študiji ugotavljajo psihologi. Ugotovitve študije so v diametralnem nasprotju z večino rezultatov preteklih študija, ki so ugotavljale, da seksi oblačila ženske “poneumijo”. Raziskovalci zaradi tega sklepajo, da se stereotipi o ženskah spreminjajo. 

Raziskovalca Rachael Worrell in Alfredo Gaitan z Univerze v  Bedfordshiru sta 64 dodiplomskim študentom (starim 21 let) pokazala fotografije fotomodelov starih nad 30 let. Fotomodeli so bili oblečeni v bolj ali manj seksi oblačila, študenti pa so jih morali oceniti v šestih kategorijah. Kategorije so vključevale zvestobo, osebnost, moralo, željo po spolnem odnosu in ekonomski status.

“V nasprotju z našimi pričakovanji se je izkazalo, da so se ženske, ki so bile bolj seksualizirano oblečene boljše odrezale v kategoriji inteligenca kot zvestoba,” so raziskovalci povedali na predstavitvi odkritij študije na konferenci britanskega psihološkega združenja, piše DailyMail. Oblačila niso imela pomembnega vpliva na druge kategorije. “Mislimo, da je še vedno veliko negativnih stereotipov, a lahko kljub temu rečemo, da ljudje vidijo “seksi” videz bolj pozitivno kot so ga nekoč,”  je povedal eden izmed raziskovalcev Gaitan.

Foto: EPA
Foto: EPA

So lepši ljudje bolj uspešni?
Do podobnega odkritja so prišli raziskovalci iz Univerze St. Andrews, kjer so celo odkrili, da ženske, ki se oblačijo “seksi” oddajajo inteligentni videz. Ekipa raziskovalca Seana Talamusa je odkrila, da ljudje na splošno zaznavajo, da so ljudje s bolj privlačnimi obraznimi potezami videti bolj inteligentno. Študija sveda ni odkrila nobene povezave med privlačnim obrazom in akademsko uspešnostjo.

Ž.K.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR