Več sto migrantov je danes prebilo ograjo na grško-makedonski meji blizu kraja Idomeni. Makedonska policija je v odgovoru uporabila solzivec in šok granate, migranti pa so se bili nato prisiljeni umakniti nazaj.

Več sto ljudi, po poročanju naj bi šlo za Iračane in Sirce, med njimi pa naj bi bili tudi ženske in otroci, je na žičnato ograjo pritisnilo, ker naj bi se med njimi razširile govorice, da je Makedonija znova odprla mejo. Te govorice so grški obmejni policisti zanikali.

Prodrli skozi ograjo
Migranti so ob navalu na žico, ki jo je na meji postavila Makedonija, vzklikali “Odprite meje!”, nekaterim pa jim jo je uspelo delno podreti, kažejo posnetki grške televizije. Makedonski policisti so medtem na drugi strani skušali ograjo podpreti ter so uporabili solzivec in šok granate.

Zaradi tega so se bili nato migranti primorani povleči nazaj. Za zdaj ni poročil o poškodovanih ali aretiranih, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug. Grška policija se je v dogajanju držala ob strani.

Gneča v migrantskem centru
Ob grško-makedonski meji je v prenapolnjenem taborišču po zadnjih poročilih okoli 7000 migrantov. Taborišče, ki ga je v obmejni vasi Idomeni postavila Grčija, je sicer namenjeno 2000 ljudem. Po navedbah grške policije je minulo noč pot proti severu skozi Makedonijo lahko nadaljevalo 305 ljudi. Od 4. ure zjutraj je meja zaprta.

M. P., STA

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR