Včasih dobimo občutek, da si smrti pomembnih glasbenikov sledijo tako nepričakovano in hitro, da se ustrašimo, da bo morda že jutri na vrsti naš najljubši, morda celo oboževan glasbenik. Za marsikoga je prišel ta “jutri” 18. januarja 2016.

V ponedeljek je v 67. letu starosti umrl ustanovni član skupine Eagles Glenn Frey. Rodil se je v Detroitu v Michiganu, leta 1970 je spoznal Dona Henleyja, leto kasneje pa je z Randyjem Meisnerjem in Berniejem Leadonom ustanovil skupino Eagles. Najprej naj bi bili spremljevalna skupina Linde Ronstadt, toda prav kmalu so ugotovili, da glasbena kemija deluje drugače. Skpina Eagles je kmalu postala ena najboljših in najuspešnejših skupin vseh časov. Njene največje uspešnice so pesmi Take It Easy, Desperado in Hotel California.

“Mislim, da moraš ustvarjati glasbo zase in za prijatelje”
Glenn Frey je leta 2013 v intervjuju za revijo Billboard dejal: “Mislim, da moraš ustvarjati glasbo zase in za prijatelje in to smo mi počeli. Vseeno pa si želiš, da tvoja glasba pride na radijske postaje, želiš si, da jo ljudje slišijo. Bili smo komercialna skupina že po naravi našega zvoka, če smo imeli uspešnico, so jo vrteli na AM radijskih frekvencah, druge stvari so vrteli na FM valovih. Bilo je tako preprosto. Sposobni smo bili uspešno delati oboje.”

Zapustila nas je še ena legenda 1

Po štirih nagradah Grammy je leta 1980 skupina Eagles razpadla, Glenn Frey pa je stopil na samostojno glasbeno pot. Njegova največja uspenica je pesem z naslovom The Heat Is On. Odigral je tudi stranske filmske vloge v Miami Vice, Let’s Get Harry in v filmu Jerry Maguire.

Leta 1994 so se člani dogovorili za ponovno sodelovanje in izdali nov studijski album Hell Freezes Over. Anekdota: ko so se 80. leta razšli, so si obljubili, da se bodo zbrali spet takrat, ko bo pekel zamrznil. Štiri leta kasneje so bili uvrščeni v Rock And Roll Hall Of Fame, skupina pa je dobila še dve nagradi Grammy.

Glenn je vse začel
Bobnar Don Henley, ki je z Glennom skupaj napisal največje uspešnice skupine, je nekoč dejal: “Glenn je vse začel. Bil je človek z načrtom. Imel je neznansko količino znanja o popularni glasbi in imel je delovno etiko, nikoli ni odnehal. Bil je zabaven, trmast, nepredvidljiv, radodaren in neznansko nadarjen.”

Lansko poletje je skupina Eagles odšla na turnejo, na kateri je predstavljala z Emmyjem nagrajen dokumentarec History Of The Eagles.

Foto: epa
Foto: epa

Don Henley je ob smrti svojega prijatelja povedal: “Vsi smo v šoku, v nejeveri in v globoki žalosti. Nisem prepričan, da verjamem v usodo, ampak vem, da je križanje poti z Glennom Lewisom Freyjem leta 1970 za vedno spremenilo moje življenje in sčasoma je vplivalo tudi na življenja milijonov drugih ljudi po vsem svetu. Zelo čudno bo nadaljevati brez njega. Vsak dan bom hvaležen, da je bil del mojega življenja. Počivaj v miru, moj brat. Naredil si tisto, kar si si določil storiti.”

V sredo, 20. januarja ob 10. uri in ob 18. uri vas vabimo k poslušanju “Ure skupine Eagles” v programu NOVEGA RADIA. Povezavo lahko najdete na tej strani zgoraj desno, ali pa kar tukaj.

V.J. & S.G.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR