V zvezi z migranti, ki jih Avstrija zavrača in vrne Sloveniji je premier Cerar novinarki Die Welta dejal: “Tukaj govorimo o nekaj sto in ne o nekaj tisoč primerih.” A dejansko ne gre za nekaj sto primerov kot se je Cerar zlagal novinarki, ampak gre za več kot 1500 primerov. Po podatkih policije je Avstrija samo od začetka leta pa do včeraj zavrnila natančno 1606 migrantov.

V intervjuju za nemški Die Welt z naslovom: Nimamo izbire, begunce moramo zavrniti, je Miro Cerar na vprašanje novinarke, ali se v Sloveniji razmere zaostrujejo, odgovoril: “Situacija v Sloveniji je napeta predvsem zaradi visokega števila migrantov, saj pride v Slovenijo dnevno okoli 4.000 novih migrantov.” Pojasnil je, da Slovenija nima na voljo toliko strokovnjakov za prepoznavanje narečij migrantov kot Avstrija in da zato natančnega izvora migrantov ne moremo ugotavljati. Dodal je, da se z Avstrijo, ki v primeru odkritja neveljavnosti dokumentov migrante tudi zavrne, strinja.

V nadaljevanju je še pojasnil, da so zavrnjeni migranti nato ponovno pregledani v Sloveniji, da pa vendar lahko govorimo le o nekaj sto, ne pa o tisočih zavrnjenih migrantih. Glede na podatke policije, to ne drži, saj Avstrija vsak dan zavrne nekaj sto migrantov in jih nato pošlje nazaj v Slovenijo. Do 18. 1. je po podatkih policije tako zavrnila 1606 migrantov.

V intervjuju je premier sicer predvsem pojasnjeval, da bo Slovenija morala slediti Nemčiji in Avstriji, če se bosta ti odločili za zaprtje meje, saj da za tako količino beguncev in migrantov sama ni zmožna skrbeti.

Mi sami ne bomo zmogli, a se Hrvati za to ne zmenijo. Kaj sledi?
Novinarka je izpostavila, da če Slovenija ostane le tranzitna država, potem do težav ne bi smelo priti. Cerar se s tem odločno ni strinjal, saj meni, da se je začel dogajati domino efekt zapiranja držav – od Švedske, Danske, Nemčije in sedaj Avstrije.

Na vprašanje o medsosedskih odnosih s Hrvaško je Cerar dejal, da se je Hrvaška v zadnjem času sicer pripravljena pogovarjati, čeprav sodelovanje ni najboljše. Izpostavil je, da Slovenija zaradi procesa formiranja hrvaške vlade s Hrvaško trenutno sploh nima kontakta. Izrazil je upanje, da se bo ta vzpostavil v najkrajšem možnem času.

Novinarka je med drugim izpostavila krhke vezi na Balkanu in Cerarju postavila vprašanje, kolikšna je možnost odprtih konfliktov med balkanskimi državami. Cerar je poudaril, da je Balkan politično lomljiv. V primeru, da bi v regiji ostalo večje število migrantov, bi bilo to za stabilnost regije zelo nevarno.

A. D.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR